Plugin for hjertet 25

«Det å gjøre ingenting gir deg følelsen av å bare være.»

 

På Storsteinen i Olsvika på Hessa i Ålesund kunne jeg i min barndom sitte lenge og bare være. Tittelen til diktsamlingen «Utspring frå Storsteinen»  oppstod med bakgrunn i mange god minner når jeg satt på Storsteinen og «bare var».

 

Det er helt greit noen ganger å gjøre ingenting. Når du gjør ingenting og bare er, blir du mer tilstede i deg selv. Det er en god følelse å kjenne på det å bare være. Vi trenger ikke å gjøre noe hele tiden, du må ingenting.

 

Mange blir stresset av alt de ikke får gjort og klarer ikke å finne roen i seg selv. Hver gang du bare er og finner roen i deg selv, blir du mer effektiv og ser klarere det som er viktig. Vi alle trenger pusterom og hvile i en hektisk hverdag, men vi tar oss ikke tid til å rett og slett gjøre ingenting. Mange er opplært til at de må gjøre noe hele tiden, og får dårlig samvittighet når de tar pauser eller rett og slett gjør ingenting.

 

Å gjøre ingenting, å bare være der med og i seg selv,  gjør deg mer kreativ og du fyller opp energilageret ditt. Når du er hektisk og stresset, og ikke unner deg selv å gjøre ingen ting, gjør du det stikk motsatte, du tapper deg selv for energi.  Du fokuserer da på alt du skulle gjort og blir mer og mer stresset og utladet. Uten energi mister vi motivasjon. Pågår dette over lang tid kan det gå så langt at vi blir utbrent.

 

Mental trener Anniken Bintz sa nylig følgende i forbindelse med oppfattelsen av å ha for lite tid og stress:

«Og vet du hva som skaper følelsene dine? Yepp, det er tankene dine. Hver tanke skaper en følelse og en fysiologisk respons. Så det er klart at hvis tanken om å ha for lite tid er gjennomgående hele dagen, så blir resultatet kontinuerlig indre stress og et veldig negativt indre miljø.»

 

Jeg har nylig lest boken hennes "Finn din superkraft!", i den beskriver Anniken hvordan du kan leve livet fullt ut. Den handler mye om hvordan du kan tenne livsgnisten i deg selv, boken kan jeg sterkt anbefale. Hun sier blant annet at; "alt for mange stresser og sliter og sitter fast i et liv som tærer i stedet for å nære."

 

Det å sette av nok tid til hvile er også tema i en annen bok som nettopp er utgitt, den heter "Hvilekraft" og er skrevet av Mental trener Cecilie Ystenes Myhre. I boken får du nyttige tips på hvordan sette av nok tid til hvile på agendaen. Der skriver Cecilie blant annet; "For mange av oss er det viktigere å lokalisere et ladepunkt for telefonen enn å fylle på egne batterier."

 

I et innlegg som ligger på nrk.no kommer det frem at antall utbrente øker kraftig og at hjernen trenger stillhet. I nyhetsmorgen i dag (17.juni 2024)  viser tall fra NAV at det er en kraftig økning i sykmeldinger med bakgrunn i trøtthet,  personer som føler seg sliten og har tegn på utbrenthet.

 

Så vi kan trygt si at dette påpeker hvor viktig det er å sette av tid til å gjøre ingenting, å bare være.

 

Når du gjør ingenting blir du bedre kjent med deg selv og ditt indre, du blir tryggere på hvem du er, du finner tilbake til den ekte deg og evner mer å se hva som er viktig for deg i livet, hva du egentlig vil med livet ditt, hva du brenner for, hva som er din lidenskap. Klarer du samtidig å se en mening i det du ønsker å gjøre i en større sammenheng, hvem som kan ha nytte av noe du ønsker å gi til verden, da er du godt igang med å finne din rette hylle i livet. Du får da energi og pågangsmot fra din indre kilde, din identitet, til å gjennomføre dine drømmer i livet, det du brenner for.

 

Ved å gjøre ingenting, blir du mer oppmerksom på alt rundt deg, du legger merke til detaljer du ikke ser i en stresset hverdag. Du har oppmerksomheten din til nuet, ja "du bare er".   

 

Å gjøre ingenting kan du sammenligne med å legge deg selv på lading slik du gjør med telefonen eller iPaden din. Bruk pusten din og lytt til hjertet når du er på lading, vær der kun tilstede i deg selv,  det gir deg klarhet og fjerner deg fra stress og mas.

 

Så husk å sette av tid til å gjøre ingenting, med god samvittighet, unn deg selv å kjenne på følelsen av å bare være. Det får deg til å gjenvinne balansen, samspillet mellom kropp, sinn og sjel, du finner tilbake til deg selv, du finner hele deg, den egentlige deg, den autentiske deg, den ekte deg, den du ønsker å være. Du får ny energi, du får mer overskudd og blir mer effektiv til å gjøre og gjennomføre det som ligger ditt hjerte nærmest, det du brenner for i livet, det som gir deg mening.

 

Mental trening kan hjelpe deg å finne dine pusterom, å gjøre ingen ting, måter du kan lade batteriene dine på.

 - Bernt-Åge Grimstad