Mer enn….

 

På bildet er innmeldingskortet mitt i Aafk. Jeg ble innmeldt 7/3 -1963,  så i mer enn 60 år har jeg fulgt klubben min.  Ser du godt etter så er kortet brent i kanten øverst. Da klubbhuset på Kråmyra brente ble innmeldingskortet mitt funnet i brann-ruinene av den tidligere Aafk-spilleren Bjørn Hatlø. Bjørn ga kortet til faren min, jeg rammet det inn og hver gang  jeg ser på det dukker det opp mange gode minner om klubben som jeg har «brent for» siden 1963.  Siden har jeg fulgt Aafk i medgang og motgang, og Aafk har alltid hatt en stor plass i hjertet mitt. 

 

Det er derfor trist å se utviklingen klubben har vært i de siste årene, og nå før onsdagens kamp borte mot Bryne på Jæren ligger Aafk helt sist på tabellen i OBOS-ligaen.  Det får meg til å reflektere litt over situasjonen klubben min har havnet i, og hvorfor det har blitt slik.

 

I de siste kampene har jeg sittet nesten alene på Felt L Øvre inngang 9 der jeg har sesongkort. Vi disponerer 4 sesongkort og kun en gang har vi brukt alle kortene (mot VIF).  I første kampen mot Stabæk var 2 av kortene i bruk, de andre gangene har jeg ikke klart å få med noen på kamp. Det er dessverre blitt slik at personer som tidligere har vært full av entusiasme og fått påfyll av energi ved å møte på kamp på Color line Stadion, nå heller blir hjemme og knapt nok ser kampen på TV.    

 

De første årene Aafk spilte på Color Line Stadion var du heldig om du hadde sesongkort, det var utsolgt «ferge» til hver kamp, og de som ikke hadde sikret seg sesongkort, de måtte ta til takke med TV-en for å få med seg Aafk-kampene. De siste årene på Kråmyra var også magiske, skulle du sikre deg en brukbar plass, måtte du møte opp minst 2 timer før kampstart.

 

Men så tilbake til … hvorfor har det blitt slik? Hvorfor har nedturen bare fortsatt etter nedrykket i 2023? Hvorfor ligger vi helt på bunnen på nivå 2 og står i fare for å rykke ned til nivå 3?

 

Min hovedteori er at klubben ikke er god nok på lagbygging og mental trening, i kombinasjon med et slett arbeid med spiller-logistikk, kjøp og salg av spillere. Klubben har i dag en trener det kan virke som kun er opptatt av om spillerne har forflytningsevne og kraft. Det er i alle fall slik vi som står litt på utsiden oppfatter det. Klubben har også en sportslig leder som har hatt hovedansvaret for spiller-logistikken siden 2017, og det har siden den gang ikke vært så mange lyspunkt å vise til.

 

Fotball handler om lagbygging i alle ledd, ikke bare mellom spillere, men helt fra styret, administrasjon, spillere og øvrige ansatte. Det handler om at uansett hvilken rolle en person i klubben har, så gjelder det å få ut det beste av hver enkelt sammen  for laget og klubben. Det handler om å bruke spisskompetansen til den enkelte og sette det sammen, la den enkelte spiller og medarbeider få anledning til å få frem det beste i seg og på den måten gjøre hverandre gode sammen.

 

Som trener kan du ikke bare lete etter og bruke de som har forflytningsevne og kraft. Du må også få frem og utvikle de andre ferdighetene du har i et lag. Ingen vinner fotballkamper bare på forflytningsevne og kraft dersom andre kvaliteter og ferdigheter er fraværende. En trener må sette sammen et lag som består av komplementære ferdigheter, det er først da du blir et godt fotballag. Om Christian Johnsen er en person som ser dette vil vi få svar på om laget begynner å vinne igjen, men hvor lang tid skal han få? Det må styret snart ta stilling til. Det samme gjelder for Sportslig leder Bjørn Erik Melland, hvor mye lenger tid før det snur skal han få? Det må også styret i klubben innen kort tid vurdere.  Aafk som klubb er på full fart i gal retning, klubben har ikke lenger appell til publikum, siden de som har sesongkort ikke lenger møter på kamp.

 

Og til dere spillere hva har dere å gi utover forflytningsevne og kraft til kampen mot Bryne? Hva er du …og du …og du god på, hva er ditt viktigste bidrag? Hva er din spisskompetanse, hva er din «smartness», hvordan finner du og laget det rette spenningsnivået? Hvordan kan dere jobbe best sammen som et lag? Hvilke ferdigheter vil du vise publikum når du står der klar for kamp? Hvor er fokuset ditt, hva er det viktigste du kan bidra med for å gjøre dine lagkamerater gode?

- Bernt-Åge Grimstad

Lykke til mot Bryne i morgen!

Heia Aalsun!


lagbygger.com -  ledelse - lagbygging - mental trening

 

Gjennom mitt enkeltpersonforetak B-Å Grimstad Consulting har jeg etablert en egen nettside https://www.lagbygger.com/  med mer informasjon om mine tjenester tilknyttet ledelse, lagbygging og mental trening. 

På lagbygger.com kan du «booke» samtaler for mental trening,  bestille nettkurs i lagbygging, samt «booke» meg for fysiske kurs og foredrag om  ledelse og lagbygging.     

- Bernt-Åge Grimstad


B-Å Grimstad Consulting - Produkter og tjenester 

Ledelse - Lagbygging - Mental trening -  Bøker - Diktopplesning