Plugin for hjertet 18

«Den som stiller opp i motgang vil alltid være der når du trenger det mest.»

 

I ukens plugin bruker jeg et bilde fra Aafk med slagordet, «Aal´sund til vi dør». Nå kan det se ut som selve klubben er i ferd med å dø om det ikke blir foretatt en formidabel opprydding i hele klubben. Nå ligger Aafk nest sist i OBOS-ligaen, og på samme tidspunkt i 2023 låg Aafk på bunn i Eliteserien, så nedturen har bare fortsatt og forsterket seg.  

 

Du finner innlegget på mine hjemmesider under Plugin for hjertet uke 18:

 

PS: Hver uke legger jeg ut en plugin for hjertet på mine hjemmesider, så ta gjerne en titt innom hjemmesidene mine på mandager for å lese ukens plugin.

 

Det er tungt når det går dårlig med laget ditt. En følelse av oppgitthet og fortvilelse kan gjøre seg utslag i sinne og usaklig kritikk, men hva hjelper det laget ditt?  Nei, Amund Skiri er ikke i Aafk lenger, valget falt ikke på han. Ja, han var også mitt førstevalg som trener, men det ble ikke slik og det kan vi ikke gjøre noe med nå. Amund er i Kristiansund nå, så ønsk han lykke til der. Vi skulle hatt en Barrantes, ja det hadde vært fint, men det har vi ikke og det får vi ikke gjort noe med nå. Ledelsen i klubben er helt ubrukelig, men hva kan du gjøre med det?

 

Du kan ta dine innspill videre og komme med forslag til løsning som bringer klubben din i riktig retning. Da har du gjort det du kan gjøre. Om du blir hørt og lyttet til? Om innspillene dine blir tatt tak i? Det vet du ikke om du velger å holde de for deg selv. Det handler om å lære av feilene som er gjort for så å gå videre der ifra uten å dvele for lenge med det som kunne vært gjort annerledes. Det er helt naturlig at du blir frustrert når det går dårlig,  og fint at du viser følelsene rundt det,  for da betyr klubben din noe for deg. Verre er det med likegyldigheten for da bryr du deg ikke lenger, da trekker du deg tilbake, du har gitt opp.

 

Refleksjon er måten å gjøre det på, hvorfor ble det slik, hva kan vi lære av det? Hva kan vi ta med oss videre for å skape den utviklingen vi ønsker? Alle i ledende stillinger i klubben bør stille seg selv spørsmålet, er jeg på rett hylle, er jeg den rette for denne jobben, brenner jeg nok for det jeg holder på med, er det heller noe annet jeg bør bruke livet og tiden min på?  Om du ikke kan svare et klart ja på at du fortsatt er den rette for denne jobben, bør du tre tilbake og takke for deg.

Styret i klubben bør også nøye vurdere seg selv og lederne i klubben, har vi det laget/teamet vi trenger i organsisasjonen for  lagbyggingen av Aafk og  for å komme ut av en vanskelig situasjon, hvilke endringer må vi gjøre, hvem er våre viktigste ressurser for å komme dit vi ønsker å være, hvilke ressurser mangler vi og som vi må tilføre?

 

Mange klubber har vært langt nede, spesielt Lyn Oslo som måtte begynne helt på scratch, men de er nå tilbake på det nest øverste nivå for menn og øverste nivå for kvinner. Lyn fylte Ullevål stadion, utsolgt, 24600 var tilstede i Oslo-derbyet mot Vålerenga forrige lørdag. Så nå er det kanskje slutt på at 20000 tomme seter heier på Lyn, som det ble sunget om i en supportersang. Fredrikstad er også tilbake på øverste nivå i norsk fotball etter mange år i OBOS-ligaen. Brann og andre lag som har rykket ned har tatt lærdom av sine feiltrinn, gått videre, rykket opp igjen på øverste nivå og har da kommet mye sterkere tilbake. Publikumstallene til Brann og Fredrikstad har vist at disse klubbene betyr mye for sine tilhengere og byen de representerer. At et lag på nivå 2 i Norge kan fylle landskamparenaen, viser hvor sterkt savnet oppgjørene mellom Lyn og Vålerenga har vært i mange år.   

 

Jeg kunne nevnt utallige andre eksempler på lag som har kommet tilbake etter stor motgang, men hensikten min var her at innen fotballen, og på andre områder, må du regne med både oppturer og nedturer, både medgang og motgang. Etter en lang nedtur og stor motgang, blir gleden desto større når motgangen snur til medgang.

 

Så ikke snu ryggen til klubben din selv om det går dårlig, ikke snu ryggen til en kamerat som trenger deg, ikke trakk på noen som ligger nede, ikke kritiser noen som har gjort noe de ikke burde gjøre, ikke kast stein på noen som ikke mener det samme som deg eller har en annen overbevisning og tro enn det som er mainstream.

 

Si heller til deg selv; «hva kan jeg gjøre for klubben min som ligger nede for telling, hva kan jeg gjøre for kompisen min som har det tungt for tiden?

 

Det enkleste og beste du kan gjøre er å vise at du bryr deg. Du kan stille opp og «se» den som trenger at noen ser meg, den som behøver at noen er her for meg og støtter meg.

 

Du kan møte opp på kamp og vise at du bryr deg selv om du ikke synes det er så gøy å gå på kamp slik laget ditt spiller nå, … for en dag vil det snu også for laget ditt.

 

Onsdag 24/4-2024 var en dag både på godt og vondt for mine lag. Aafk ble slått ut av cupen av Hødd, det gjorde vondt at laget mitt ble slått ut i andre runde.

 

Senere på kvelden ble det en opptur for Everton, som lenge har slitt i motvind, med nær nedrykk i to sesonger og i år poengtrekk for økonomisk mislighold. Når Everton  denne onsdagskvelden i april, i Merseyside derbyet hjemme på Goodison Park,  beseiret Liverpool, ble jeg satt ut, for den så jeg ikke komme opp i all motgangen som jeg har vært vitne til de siste årene. Før denne kampen hadde ikke Everton vunnet hjemme mot Liverpool siden 17.oktober 2010,  da vant de også 2-0, målene ble da scoret av Tim Cahill og Mikel Arteta. Onsdagens kamp ble også en stor opptur for Dominic Calvert-Lewin som ble banens gigant etter at han i snart 2 år ikke har fått det til å stemme. Onsdag var han tilbake som den alle Everton-supportere vet han er kapabel til, det har vært tungt å følge hvor han har slitt med å få ut sitt potensiale, så det ble en dobbel opptur denne kvelden for oss som heier på Everton, The people´s Club.

 

Vi lever i dualitet, livet består av gleder og sorger, oppturer og nedturer, varme og kulde, det er slik selve livet fungerer. Det gjelder derfor å takle nedturene og vise sin glede den dagen oppturen kommer. Tenk over det når livet er tungt for deg, når livet er tungt for kameraten din, det er i slike situasjoner vi trenger hverandre mest.  Når det går tungt for klubben din, finn ut hva du kan gjøre.  Når det er tungt for kameraten din, vær der og vis at du bryr deg.

 

Det å være tilstede betyr ikke at du skal «jatte med» og synes synd på. Det å stå opp for noen er å være tilstede i sannhet og respekt, det er å være tydelig og si fra når det trengs, det er å vise kjærlighet og vise at du med din støtte vil delta i å snu en negativ utvikling.  Det å stå opp er å bruke din stemme, det er å være ærlig og tydelig på hva du mener bør gjøres, for det er slik vi løfter hverandre, lagbygging heter det.

 

Det er for sent å prate om hva som skulle ha vært gjort, for det er historie. Det det handler om nå er hva kan vi gjøre sammen for å snu en dårlig utvikling og en negativ trend. For det er den som stiller opp i motgang som alltid vil være der når du trenger det mest.

 

Så spør deg selv hva kan jeg gjøre ? Det er slik du viser at du stiller opp når du trengs mest.

Bernt-Åge Grimstad

 

 

Jeg vil avslutte dette innlegget med to dikt som handler om livet, «Litt perspektiv på livet» og  «Til deg som».

Begge diktene er fra Diktsamlingen min  «Utspring frå Storsteinen».

Litt perspektiv på livet

 

Å leve er å kjenne skilnaden

på varmt og kaldt

Å leve er å oppdage skilnaden

på høgt og lavt

 

Å leve er å sjå forskjellen på lite og stort,

og at stort kan bli lite når noko

er enda større.

 

Å leve er å kjenne på sorg

Å leve er å kjenne på glede

 

Å leve er å gi kjærleik, og få følelsen av

å bli fylt med endå meir kjærleik

 

Å sjå på livet med ulikt perspektiv

gjer at di sanning

ikkje alltid blir mi sanning,

og at mi sanning

ikkje alltid blir di sanning

 

Dersom du ser på livet med

eit ego-perspektiv

er det berre ei sanning, di sanning

for den er alltid den beste for deg.

 

Når du ser på livet med

eit ope perspektiv,

ser du at alt henger saman

og at berre

lyset kan vinne over mørket

 

Når du ser på livet med

eit ope perspektiv

forstår du at alle er like verdifull

og at kjærleiken er alt som er.

 

Å leve er å kunne sjå seg sjølv

nyte livet her og no, og kjenne på

alt som livet gir,  det å få vere

ein del av alt som er.

Til deg som..

 

Til deg som slit no;

Til deg som har det tungt no;

Til deg som opplev

at det berre er bratte

oppoverbakkar….

 

Kanskje ser du eit glimt av sol

som lyser på vegen din.

Kanskje er det noko

du er takksam for…

 

Kjenn etter i hjartet ditt

om du finn noko som

kan løfte deg over

den siste kneika….

 

Det skal sterk rygg

til for å bere tung bør,

…..men hald ut

 

….for der framme

over toppen på

den bratte bakken

ventar ny styrke og

påfyll av energi

….til deg

 

…til deg som meistrar

den tunge bakken!