Plugin for hjertet 19

«Når tåken letter ser du enda tydeligere alt den skjulte for deg.»

 

Det er ikke alltid lett å observere det som er rundt oss, å gi oppmerksomhet til eller legge merke til det vi omgås til vanlig. Vi går gjerne i vår egen verden og legger ikke merke til det som omgir oss. På Nordvestlandet er det vanlig at tåken, eller skodda som vi sier her, har sitt inntog etter noen dager med fint vær. Og søndag snek den seg inn Ellingsøyfjorden og skjulte den vakre utsikten.

 

Når skodda trekker seg tilbake blir det som å oppdage de vakre Sunnmørsfjella og naturen rundt oss på nytt.  Følelsen av hvor fint det er, blir enda sterkere når skodda forsvinner.  Det fikk meg til å tenke på; hva gir du oppmerksomhet til i hverdagen, er du flink til å legge merke til det du har rundt deg?  Så tenk igjennom hva du gir oppmerksomheten din til.

 

Når du er til stede i nuet, legger du mer merke til det du har rundt deg her og nå, du ser bedre hva som skjer rundt deg, du er da tilstede med hele deg. Forskning viser at vi fremmer livskvaliteten vår og reduserer stress når vi er mer tilstede i øyeblikket og observerer det som omgir oss. Så derfor; «Nyt øyeblikket, gi oppmerksomheten din til det du ser rundt deg, se med hele deg og bruk alle sansene dine.» 

 

Mindfulness eller oppmerksomhetstrening inngår i mental trening. Det handler om å rette oppmerksomheten din til nuet, å være tilstede i deg selv og det du gjør, at du «mellom slagene» roer deg ned før du er klar til å fokusere på det neste.

 

Oppmerksomhetstrening vil si at du fokuserer din oppmerksomhet, ditt nærvær,  på å bli mer til stede i livet. Å rette oppmerksomheten på å være tilstede i det du erfarer i øyeblikket, og hver gang du føler at oppmerksomheten din dras mot noe annet, kan du trene på å lede den tilbake. På denne måten lærer vi å bli mer fokusert og konsentrert i det vi utfører der og da.

 

Tankene våre er for mye opptatt av noe i fremtiden eller fortiden, og da glemmer vi å være bevisst tilstede der vi faktisk er. Ved å være litt langsommere øker vi oppmerksomhet på det som skjer rundt oss. Legger du mer merke til det som distraherer deg, dine tidstyver som bringer deg ut av nuet, er det da viktig å la den tanken bare fare avsted og gjenopprette fokus på nuet. For når du er mer tilstede i deg selv, og er litt mer langsom, vil du bli mer effektiv og konsentrert.

 

Lær deg å stoppe opp og ta en pause, ta en kort stopp mellom oppgavene, nullstill deg og rett fokuset ditt mot neste oppgave og vær fullt ut tilstede i den med hele deg.

 

Bjørn Mannsverk, mental trener i Bodø/Glimt,  beskriver oppmerksomhetstrening som:

«Bevisstgjøring av tanker, følelser og kroppslige fornemmelser. Hensikten med oppmerksomhets-trening er å trene på å holde fokus, men enda viktigere å bli bevisst på når du mister fokus.»

 

For å øke din mentale styrke kan oppmerksomhets-trening (Mindfulness) være nyttig. Med slik trening øker du ferdighetene dine på å holde fokus.

 

En annen variant på Mindfulness eller oppmerksomhets-trening er beskrevet av NDLA (Nasjonal Digital Lærings Arena) :

«Oppmerksomheten vår er i konstant bevegelse. Hvis du lukker øynene noen sekunder, vil du raskt oppdage at det hele tiden dukker opp forskjellige tanker. I oppmerksomhetstrening øver vi oss på å observere disse tankene "utenfra". Etter hvert som tankene dukker opp i bevisstheten, lar vi dem bare passere forbi av seg selv. Når vi gjennomfører oppmerksomhetstrening, er det viktig å ikke bedømme tankene eller vurdere dem som for eksempel gode eller dårlige. I stedet skal du være åpen og godta og akseptere de tankene som dukker opp. Du skal ikke hekte deg opp i enkelte tanker eller streve etter å endre dem. I stedet skal du la tankene passere forbi ved hjelp av fokusert oppmerksomhet, tålmodighet og tillit.»

 

Nicholas Janni har skrevet boken «Lederen som helbreder» og  fra boken har jeg hentet følgende som beskriver hvor viktig oppmerksomheten vår er;

«Det enkleste og kraftigste verktøyet vi har er oppmerksomheten vår. Gjennom å lære å bruke oppmerksomheten bevisst og forsettlig, kan vi omplassere oss selv til det å være. Oppmerksomheten er som en muskel; jo mer du bruker den jo sterkere blir den. Oppmerksomhet er det fremste enkeltverktøyet vi har for å endre bevissthet.»

 

Det vi legger merke til former vår virkelighet, slik at ved å endre hva vi legger merke til og hvordan, utvider vi både oss selv og verden, sier han videre.

(Fra «Lederen som helbreder» -  Nicholas Janni )

 

Boken «Hvorhen du går, er du der akkurat nå - Mindfulness. Bevisst tilstedeværelsene i hverdagen» av Jon Kabat-Zinn kan jeg anbefale på det sterkeste for å lære mer om oppmerksomhetstrening. I boken står det blant annet om å gripe øyeblikkene; «For å gripe hvert øyeblikk må du være oppmerksom og tilstedeværende. Det handler om å være våken og bevisst. Spør deg selv i dette øyeblikket; Er jeg våken? Hvor er tankene mine akkurat nå?»

 

Pusten vår er et fantastisk hjelpemiddel, så i den samme boken fokuseres det mye på pusten og pusteteknikker. Bli derfor venn med pusten din; «Pusten din forteller deg at manglende oppmerksomhet, ikke bare er én side ved problemet, men er problemet.»

Når du føler uro eller at du er ute av balanse bruk pusten din til å gjenopprette balansen og komme tilbake til øyeblikket, for det er der du skal være. Så når du merker at du har fjernet deg fra nå, bruk pusten til komme tilbake og gjenopprette fokus.

Er du flink til å legge merke til de små tingene og gjøre de store? Det kan være til stor nytte å legge merke til og sette pris på de små tingene i livet. Leser du det som står med liten skrift? Det kan koste deg dyrt om du ikke så det som stod med liten skrift.  Hva leser du mellom linjene, og evner du å oppfatte den virkelige sannheten i det som du observerer eller som blir formidlet til deg?

 

Så bruk, og tren opp oppmerksomheten din. Du trenger ikke vente til tåken letter for å observere alt du har rundt deg.

Under finner du en liten øvelse du kan teste ut som heter «Mindful gåing» for å trene din oppmerksomhet.

- Bernt-Åge Grimstad

 

Øvelse  Mindful gåing – 30 minutter

«Gå som om du kysser jorden med føttene dine.» – Thích Nhất Hạnh

Gå en rolig spasertur – gjerne på et naturskjønt sted – hvor du er fullstendig til stede i det du opplever med alle 7 sanser årvåkne. Kjenn hvert steg når føttene berører bakken. Vinden og luften som berører huden din. Synsinntrykkene fra naturen rundt deg. Lydene. Pusten som får brystet til å heve og senke seg. Tanker som dukker opp og forsvinner igjen.