Ut av ringen - ringen er sluttet

 

Bildet er tatt på Aafk-treningen torsdag før bortekampen mot Vålerenga 17/9. Laget står samlet i en sirkel på slutten av treningen. En slik symbol-effekt som skal synliggjøre et felleskap, vi står sammen, vi er et lag. Dette er blitt en kjent måte for de fleste fotball-lag å gjøre også før kampstart, å samles for en siste pep-talk og skape ekstra energi inn mot kampen. Noen lag tar også slike samlinger i løpet av kampen for å hente nye krefter og gjenvinne initiativet i kampen,  gjerne etter at de har opplevd at noe ikke fungerer som det skal, ofte etter at motstanderen har scoret.

Å stå i en sirkel og holde rundt hverandre symboliserer fellesskap og tilhørighet. Det symboliserer samhold og at; «Det er Vi som er…..»

 

Torsdag 14/9 var første treningen jeg var tilstede på Color Line Stadion etter at Christian Johnsen ble den nye Aafk-treneren. Jeg har også tidligere når klubben har hatt andre trenere stundom stukket innom treningene siden jeg har sterke følelser for Aafk. Det er kjekt å følge litt med rundt hva som skjer i klubben min og hva som blir lagt vekt på i treningsarbeidet for å utvikle laget og spillerne.

 

Etter at Lars Arne Nilsen måtte «ut av ringen»  fikk Marius Bøe prøve seg i noen kamper som hovedtrener. Under hans ledelse klarte laget å tilrive seg noen poeng, men det var ikke nok til at han fikk fortsette i jobben som hovedtrener. Ved ansettelse av ny hovedtrener bar det tilbake som assistent-trener for hans del. Nå er også han «ute av ringen» i og med at han heller ønsket å takke ja til Lillestrøm og være assistenttrener under Eirik Bakke. Et valg han gjorde selv om det «foreløpig» er snakk om et engasjement ut året. Det ble inngått en avtale om at Marius kunne slutte på dagen i Aafk.

 

Noen dager før kom det informasjon om at Mads Holst Christensen (Rehab coach) også er på vei «ut av ringen» og forsvinner 1.oktober.

 

Når Amund Skiri trakk seg på dagen etter at det ble klart at han ikke ble valgt som ny hovedtrener uttalte han følgende til Sunnmørsposten;

 

– Jeg gir meg ikke fordi jeg ikke fikk jobben, men fordi det har vært en prosess som har brutt med det jeg står for, og de verdiene jeg jobber etter. Jeg kunne ikke fortsette i klubben slik situasjonen ble nå, sier Skiri til Sunnmørsposten.

 

– Jeg hadde et stort ønske om å være med å utvikle klubben, og det var tungt å ikke få den muligheten. Jeg må akseptere at det ble slik. Jeg synes ikke det var en god behandling av meg, men det er tøffe tak i fotballen. Jeg har vært i klubben i rundt 20 år av livet mitt, så det er klart det er spesielt å gi seg.

 

Nå er Amund innsatt som ny hovedtrener i KBK ut sesongen, og der er han blitt gjenforent med Eirik Hoseth. Eirik Hoseth er Sportslig leder i KBK (Eirik var tidligere spiller i Aafk, deretter hadde han lederroller i Herd og Aafk Fortuna).

 

For å bygge klubb og lag er kontinuitet en viktig faktor. På kort tid forsvant altså noen viktige kontinuitetsbærere i Aafk ut av ringen.

 

Å bidra til å skape tilhørighet er en viktig oppgave for en leder og lagbygger. Din oppgave som lagbygger er å sette alle i teamet ditt så ofte som mulig i situasjoner som gjør de til den beste utgaven av seg selv. 

 

Jo oftere du klarer det jo mer fornøyde blir de, for da føler de seg viktig og at de betyr noe.

En god leder og trener evner å få frem det beste av de i teamet sitt enten de er en del av støtte-apparatet ditt eller de er medspillere /spillere på laget ditt.

 

På spillersiden har det også skjedd mye etter at Christian Johnsen kom inn som ny hovedtrener.  Det er naturlig ved trenerskifter at noen spillere får en opptur og andre får ikke den samme tilliten som de hadde under den forrige treneren. Likevel det har skjedd uvanlig store endringer i hvem som har fått tillit eller ikke under Christian Johnsen.  Det kan virke om om noen direkte er blitt «frosset ut», kastet på dør og ut av ringen. Mange gode og rutinerte spillere har ikke blitt prioritert lenger og ser ut til å være helt ute i kulden.

 

En slik behandling strider mot all lagbygging, for lagbygging handler om å gjøre hverandre gode sammen. Det kan virke som om den nye treneren ikke stiller med det beste laget og prioriterer spillere som han på lang sikt har mer tro på. Dette mener jeg kan ha forårsaket at Aafk nå mest sannsynlig er ferdig som eliteserielag selv om det gjenstår 8 kamper.

 

Som vi allerede vet så gikk det ikke veien mot Vålerenga heller. I teorien er det ikke over, men å vinne minst 6 av de 8 gjenstående kampene, når du hittil bare har vunnet 3 av 22, tror vel heller ikke de aller største optimistene er mulig.

Så ringen er nok sluttet, det er bare å innrømme; det er tilbake i OBOS og det året laget tidligst vil være tilbake da er i 2025. Samme år som Aafk etter sportsplanen skulle være et topp 6 lag.

 

Nei,  det er ikke bare å jobbe knall-hardt som det fra klubben gjentatte ganger i podkaster og ulike andre sammenhenger er blitt sagt; «Vi jobber knallhardt hver dag for å utvikle klubben og for å redde plassen.»

 

Ja hard jobbing er viktig, men enda viktigere for å bygge lag og klubb, er det å være lur, å jobbe med de riktige og viktigste tingene, å skape en tilhørighet der alle uavhengig av rolle er like betydningsfulle. For lagbygging handler om å gjøre hverandre gode sammen. Det handler om å ta vare på hver enkelt slik at de får utvikle seg og trives hver dag.

 

Hva føler de, de som nå er ute av ringen, de som ikke lenger er en del av fellesskapet, de som ikke føler samhold og tilhørighet?  Både de som har forlatt ringen frivillig og de som nærmest har blitt kastet ut, hva føler de? De som har forlatt ringen frivillig føler kanskje en form for lettelse, men kanskje også en skuffelse for at det ikke ble slik de hadde håpet og ønsket når de kom hit.

 

Hva sitter de igjen med av tanker og følelser rundt tiden de har hatt i Aafk? Mange av de som plutselig følte at de ble «frosset ut» vil nok også ha et stort behov for å rydde hodet for forstyrrelser og støy, og løse opp spenninger som har lagret seg i kroppen. De har nok et stort behov for å styrke selvfølelsen, selvfølelsen er å innse sin egenverdi, grunnlaget i det å bygge mental styrke.

Mens selvtilliten vår øker eller minker med bakgrunn i det vi presterer på våre ulike arenaer i livet, så er selvfølelsen altså det å være glad i seg selv, å elske seg selv, uavhengig av hvordan vi presterer.

 

Selvtilliten har nok hos mange også fått seg en knekk når de ikke lenger føler at de får tillit til å vise seg frem på banen. Når de da kanskje en sjelden gang endelig får sjansen,  binder de seg og får prestasjonsangst? Resultatet av det kan bli at du graver deg selv bare enda lenger ned i elendigheten. Det er her mental trening kan være til stor hjelp for å bygge opp igjen seg selv. Mental trening og lagbygging er derfor avgjørende for å snu et lag i «krise» slik som dagens Aafk-lag og klubben fremstår som.

 

Dyktige lagbyggere er det  Aalesunds Fotballklubb trenger for å snu den negative utviklingen, fordi «en god lagbygger evner å behandle alle i gruppen sin både som individ og som en del av laget!  Slike ledere ser hele deg. Dyktige ledere har forstått at de er lagbyggere.»      

 

Ja, en stor jobb venter, kanskje er den for stor? Nei, ikke om de riktige grepene blir tatt, men uansett så tror jeg neppe at Aafk blir en topp 6 klubb innen 2025.

 

Da må laget nemlig overgå seg selv til de grader ved å vinne minst 6 av de 8 gjenstående kampene i sesongen 2023, eller rykke direkte opp igjen i 2024 og erobre 6.plassen i eliteserien allerede året etter (2025), men da skal det mer til enn å ansette en kokk slik planen er i følge informasjon på Aafk sin hjemmeside.

                                                                                                                                   

Ringen er sluttet, vi er nok tilbake til start nok en gang, og veien tilbake, den kan bli ekstra lang denne gangen.

Så du som skal være med å bygge opp igjen klubben min husk at;

«Lagånd er temperaturen på hvordan vi oppfører oss og opptrer overfor hverandre. Lagbygging er VI. Det er umulig å bygge lag alene. Lagbygging er å sette sammen team som kan jobbe sammen i alle ledd og med tydelige roller og oppgaver enten du er spiller, trener eller innehar en annen rolle i klubben.

God lagånd er preget av at alle føler seg velkommen, og som en del av laget. Det å føle seg hjemme i en gruppe skaper trygghet og åpenhet.  Vi-følelsen, "jeg er noe i sammen med" skaper stolthet, en felles plattform og en felles identitet. Det er vi som er ....

En lagbygger som ser deg og som lar deg få jobbe med dine sterke sider, vil få medarbeidere/spillere som identifiserer seg med og har eierskap til bedriften, virksomheten eller laget sitt. »

 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

mental trener

lagbygger

B-Å Grimstad Consulting

 

«Som sertifisert mental trener tilbyr jeg mental trening til personer og grupper (idrettslag, bedrifter, virksomheter og andre organisasjoner). I tillegg kan jeg bookes for kurs og foredrag om ledelse og lagbygging.» 

Om du ønsker å komme i kontakt med meg for lagbygging eller mental trening, trykk på «Send inn din forespørsel», skriv litt om det du ønsker, så tar jeg kontakt innen neste virkedag.

Du finner mer om mentaltrening og lagbygging på lagbygger.com (se link under) 

Bernt-Åge Grimstad

mental trener og lagbygger


B-Å Grimstad Consulting - Produkter og tjenester 

Kurs / foredrag om ledelse og lagbygging - mental trening -  bøker - diktopplesning