Aafk - identitet og tilhørighet?

 17.januar 2023 

For et år siden skrev jeg dette innlegget om Aafk.

Sesongkortet er fornyet også for 2024, men hvordan er situasjonen «i klubben i mitt hjerte»  et år etter at jeg skrev dette? Ser vi noen endring til det bedre?

 

Ja nå er vinterpausen for norske fotballspillere over og forberedelsene til sesongen 2023 er i full gang. I tiden framover blir det testing av status på fysisk form og sesong-oppkjøring slik at spillerne og laget skal være mest mulig klare til seriestart 2.påskedag (10/4). Mitt lag Aafk åpner da hjemme mot Vålerenga. 

 

Sesongkortet er fornyet så «E e klar». Men er klubben klar og hva kan vi forvente oss av Aafk i 2023?

En kort oppsummering av 2022 viser at det ble en 9.plass, og det bør vi være fornøyd med siden det var første sesong i Eliteserien etter opprykket i 2021?    

 

Ja det er riktig, tabell-plasseringen er mer enn akseptabel, men går vi litt bak og ser på sesongen slik den utartet seg, så kan vi vel si at vår gode keeper Sten Grytebust med sitt fantastiske keeperspill var den som reddet mange poeng forrige sesong. Så å få tilbake Sten var nok den beste prestasjonen den sportslige ledelsen i klubben fikk på plass før forrige sesong.

 

Sesongen 2022 hadde også noen andre lyspunkt med blant annet en god avslutning på hjemmebane mot Lillestrøm. Da spilte Aafk underholdende fotball slik vi på tribuna ønsker at laget fremstår i hver kamp. Dessverre var det langt mellom slike høydepunkt, og i store deler av sesongen spiller Aafk en kjedelig og feig fotball der de til og med legger seg bakpå på hjemmebane. 

 

Like før jul uttalte Klubbdirektør Ronny Stokke til Nytt i Uka at «AaFK har aldri vært bedre enn nå! Og han tør påstå at klubben akkurat nå er på et svært bra sted.» 

 

Han sier videre i intervjuet  at; «Mitt store og hårete mål er at vi skal være et lag alle som bor i Ålesund skal føle et eierskap til og være stolte av.»

 

Ronny Stokke nærmer seg et år i stillingen som klubbdirektør og har nok dannet seg et klart bilde av hvordan klubben skal løftes videre til å bli en topp 6 klubb i Eliteserien  innen 2025 (som er målet i den mye omtalte sports-planen)?

 

Aafk er bedre stilt økonomisk enn på samme tidspunkt i fjor, og i følge klubben skal Aafk bli en selgende klubb, der den utvikler og videreselger spillere for at klubben skal kunne ha et solid økonomisk fundament i bunn.

 

Samtidig uttaler sportslig ledelse i Aafk at vi i dag ikke kan konkurrere med de største klubbene i Norge om å tiltrekke oss de mest attraktive spillerne, det har vi ikke økonomiske muskler til.  

 

Så da sitter vi her og venter på at  Aafk langt ut på våren kan forsyne seg med det som blir igjen når de andre klubbene er ferdigkjøpt?

 

For etter fjorårs-sesongen så er det mange plasser som må fylles opp igjen, siden det var flere spillere som forlot klubben etter sesongslutt 2022.

 

Ja, det refereres til blant annet Bodø/Glimt, som har en helt annen økonomi. Men det er ikke mange år siden de var på samme sted eller var dårligere stilt enn det Aafk er i dag? 

 

Det økonomiske fundamentet har Bodø/Glimt skapt selv ved å klare å hente spillere som passer inn i et kjent mønster med en tydelig plan og spillestil. Det er i Bodø/Glimt en tydelig plan i hele organisasjonen både på og utenfor banen i alt de gjør. 

 

Svaret på hvorfor Bodø/Glimt er et av de beste lagene i Norge er fordi de bygger både lag og klubb. De er best på lagbygging og mental trening. Glimt er ikke bare treneren Kjetil Knutsen. Det er som han selv sier; suksessen er hele apparatet i og rundt klubben. Bodø/Glimt bygger lag og klubb på alle nivå, og så har de forstått hvor viktig mental trening er for å kunne prestere på et så høyt nivå.  

 

De har tro på det de holder på med, og søker hele tiden etter muligheter for hvordan de kan bli enda bedre både individuelt og som lag. På den måten løfter de hverandre, og slik skapes det et godt miljø. 

 

Så økonomi er ikke alt, god økonomi skapes ved å gjennomføre riktige handlinger og valg gjennom flere år i byggingen av klubb og lag.  Lagbygging i praktisk handling er en annen måte å si det på.  

 

I det nevnte intervjuet med Ronny Stokke i «Nytt i Uka» refererer  han til et regnestykke som ofte blir brukt om at resultater skapes av 70 prosent penger, 20 prosent kompetanse og 10 prosent flaks/uflaks.  I den sammenheng sier han at; «Da må vi bare være litt flinkere og sørge for å posisjonere oss slik at vi har oftere flaks enn uflaks.» 

 

Hvor han har dette regnestykket fra vet ikke jeg, men flaks og uflaks eksisterer ikke slik jeg ser det, men kompetanse eller mangel på kompetanse er i aller høyeste grad av stor betydning i det å bygge lag og klubb. 

 

Så der pengene er mangelvare må utvikling og kompetansebygging i alle ledd i enda større grad kompensere for det.  

 

I begrepet kompetanse er min forståelse at i det også inngår å ha en klar felles plan og retning på alt som gjøres i klubben for å nå det som er målsettingen.  Det som kreves da er dyktige ledere og lagbyggere i alle ledd, som jobber sammen mot et felles mål.

 

«Vi skal være et lag alle som bor i Ålesund skal føle et eierskap til og være stolte av.» Dette er det hårete målet til klubbdirektøren. 

 

Men er ikke Aafk hele Sunnmøre sitt lag,  og hvordan skal klubben komme dit? For det er nok fortsatt en lang vei å gå til vi igjen får oppleve at det blir vanskelig å skaffe billett til Aafk sine hjemmekamper dersom du ikke er så heldig å ha sesongkort?

 

For å identifisere seg med klubben og laget er det en forutsetning at du føler tilhørighet i forhold til det klubben står for og hvordan klubben fremstår i alle sammenhenger. 

 

Lagbygging i en bredere sammenheng er når en klubb involverer sitt publikum slik at de identifiserer seg med klubben sin, og det er nok det Ronny Stokke mener med sitt hårete mål?

 

Som klubb skal du være glad for å få tilbakemelding og konstruktiv kritikk. Det ble sagt at spillestil og måten laget spilte på i 2022 var gjenstand for mye «uberettiget» kritikk til trener. Denne uttalelsen kom sportslig leder Melland med i podkasten Sunnmørsball. 

 

Jeg er derimot helt uenig i at det var mye uberettiget kritikk mot trener. Kritikken var i høyeste grad berettighet, for fotball er underholdning. Vi kommer ikke på stadion for å se underholdning i pausen, f.eks. en straffekonkurranse mellom avdanka spillere og andre profilerte kjendiser.  Vi vil se en ny Barrantes, en spiller som Abderrazak Hamdallah eller en ny Boble Rødland (for de som husker han fra 1960/70-tallet), alle de nevnte var spillere som briljerte på banen. Det er slike spillere publikum kommer på stadion for å se. 

 

Vi vil begeistres av et godt fotball-lag med spillere som evner å gjøre det lille ekstra, den spesielle situasjonen som alene er verdt fremmøtet.

 

Selvsagt vil vi se laget vinne sine kamper, men det er også greit at laget taper dersom alle på banen og trenerne har gjort sitt aller ytterste for å vinne.

 

Dersom gløden og entusiasmen blir fraværende må klubben gå i seg selv og finne ut hvorfor det er blitt slik. Deretter gjennomføre de tiltakene som er nødvendig for å snu utviklingen. For å få publikum tilbake må endringene som gjennomføres være synlige og tydelige, for det er først da at involveringen og identifiseringen med klubben vil ta seg opp igjen.

 

Så husk det er «supporterne dine du som klubb er til for og som du skal begeistre.»

 

For egen del begynner jeg å bli lei av å gjenta det med spillestil.  Det er få lag som har lykkes med å spille en attraktiv fotball med det de kaller 3-4-3 (5-4-1) eller 3-5-2 (5-3-2), unntaket i Norge er vel Molde, som selv med et slikt system klarte å være offensive både med gjenvinning på motstanderens banehalvdel og hurtig fremover fotball. Ser vi på Premier league spiller de beste lagene der en form for 4-3-3,  eller varianter av denne formasjonen. Det samme gjorde de beste lagene i fotball VM. 

 

Det at Aafk i år skal gå fra 3-5-2 til 3-4-3 er nyanser som ikke jeg klarer å se de store forskjellene på.  Når Lars Arne NIlsen ble ansatt som trener var det vel den gangen på grunn av han var en typisk 4-3-3 trener om jeg husker rett? Klubben skulle bort fra systemet Lars Bohinen hadde sånn klokkertro på og som Aafk da mislykkes med, og det endte til slutt med at Lars B ble byttet ut med Lars A.

 

Nok om spillestil, men som dere sikkert har forstått så er ikke varianter med 3 midtstoppere noe jeg foretrekker å se mine favoritt-lag fremstå med, men slik jeg ser det så har spillestil og måten laget fremstår på avgjørende betydning for å skape entusiasme og tilhørighet til et lag.

 

Under  er noen tips til ledere og trenere i Aafk med 10 konkrete tiltak som kan bidra til å nå målet i sportsplanen med å bli en Topp 6 klubb innen 2025, en klubb som hele Sunnmøre kan identifisere seg med og være stolte av.  

 

10 Tiltak for å  bli en «Topp 6 klubb» innen 2025

 

  1. Lagbygging i alle ledd i organisasjonen der alt som gjøres knyttes opp mot verdiene og det klubben står for. 
  2. Invitere personer til å delta i en idégruppe bestående av personer i klubben og andre som er opptatt av Aafk. Målet med idégruppen er å få innspill på hva som kan løfte klubben og skape større entusiasme rundt Aafk. 
  3. Arrangere folkemøter for å informere åpent og ærlig om «stoda» i klubben, samt få innspill og idéer.
  4. Utvikle en tydelig definert offensiv spillestil og tankesett. Definere tydelige roller der spillerne og andre ansatte får utvikle spesielt sine sterkeste sider. 
  5. Høy Intensitet på trening (en forutsetning for å lykkes i dagens fotball) 
  6. Terpe detaljer og relasjonelle ferdigheter til de til slutt går på autopilot
  7. Legge stor vekt på mental trening både gjennom individuelle og kollektive samtaler 
  8. Lytte til og involvere publikum  - de er en viktig medspiller i lagbyggingen
  9. Invester i minst en nøkkelspiller/publikumsfavoritt som kan løfte laget, det vil skape enda større entusiasme rundt laget og klubben.
  10. Sats stort på utvikling av lokale spillere og gi de spilletid.

 

Det er vi selv som skaper begrensningene på hva som er mulig eller ikke mulig å oppnå, men for å lykkes må det alltid jobbes kontinuerlig med utvikling. Det er når vi tør å ta større risiko at sjansen for å lykkes er størst.

 

Når det bare satses på det trygge, skapes det lite utvikling. Når du heller spiller ballen bakover eller på tvers, skårer du ikke mål.

 

Legger du deg bakpå på stillingen 0-0 vil risikoen for å tape være minst 50%. Om du legger deg bakpå på stillingen 1-0 i steden for å gå for 2-0 og 3-0, vil også sjansen for å tape minst 2 poeng være stor. 

 

Per-Mathias Høgmo ble seriemester i Sverige med Häcken i 2022. Häcken er  en liten og forholdsvis ukjent klubb i svensk fotball, likevel tok de gull.

 

Her er Høgmo sin vellykkede oppskrift og fotball-filosofi som førte til seriemesterskap i "Allsvenskan": 

 

«Vi gjorde en analyse og bestemte oss for å spille 4-3-3 med høyt press og stor gjennombruddsstyrke med et raskt spill i lengderetningen,  relasjonelle ferdigheter, soneforsvar og innøvde angrepsmønstre. Pluss faste yogaøkter og mindfulness. Jeg forsket litt på ulike lag som spiller 4-3-3 (Manchester City, Liverpool, Ajax og Bodø/Glimt i Norge). Vi hentet litt ulike ideer.»                                                                                                     

Per-Mathias Høgmo                                                                                                            

Seriemester 2022 med Häcken

 

 

Stolt oransj og blå

 

Selv om det fortsatt er snart 3 måneder til seriestart så gleder jeg meg allerede til sesongen, og ser frem til å se et Aafk-lag som spiller underholdene offensiv fotball med vekt på gjenvinning på motstanderen sin banehalvdel. 

 

Ja, for det er jo det LAN har sagt; "Aafk skal spille offensiv fotball i 2023!!!"

Her er en melding til dere som er ledere og trenere i Aafk; 

 

Husk at det er viktig å lytte til ditt publikum, for de vil det beste for laget sitt. Lytt også til konstruktiv kritikk fra lokale media og andre som ønsker å gi råd, de vil også klubben sitt beste,  og at den skal kunne utvikle seg til å bli en toppklubb i Norge. Vi er alle en del av laget uansett hvilken rolle vi har både på og utenfor bana.

 

Aafk må skape sin egen stil og identitet i sammen med «folket sitt» slik at hele Sunnmøre får eierskap og tilhørighet til Aafk, og blir stolte av klubben sin. Det er bare på den måten klubben kan leve opp til sin visjon om å være  «Sunnmøres stolthet». Det er først når klubben treffer sitt publikum at virkelig «Aafk gjør noe med deg» (misjon).

 

Når Bodø/Glimt har tatt steget,  og Häcken har gjort det i Sverige, så ser jeg ingen grunn til at ikke Aafk også kan bli seriemester og etablere seg innenfor Topp 6 om de rette valgene blir tatt framover.

 

Ja, dersom klubben tør å ta stegene som skal til så har andre lag gått foran og vist at det er mulig. Med stor vektlegging på lagbygging i alle ledd og systematisering av mental trening kan det være stegene som fører klubben i riktig retning på veien til å  lykkes med målsetningen om å bli en Topp 6 klubb innen 2025. 

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

lagbygger og mental trener