Tilbake i hverdagen
Tilbake i hverdagen
«Når du er tilbake i hverdagen kan du minne deg selv på at en viktig faktor for å oppfylle drømmer er dine mentale ferdigheter.» Dette skrev jeg i forrige blogg-innlegg «God sommer!»
Grunnlaget for Mental styrke er selvfølelse.
Når vi har en positiv og god selvfølelse, er vi glad i oss selv, den vi virkelig er. Med en sterk selvfølelse tror vi på oss selv uavhengig av hva vi presterer eller klarer å løse. Med god selvfølelse evner vi å se at vi selv alltid er verdifulle. Det er å innse sin egenverdi (selvfølelsen) som er grunnlaget i det å bygge mental styrke.
Mens selvtilliten vår øker eller minker med bakgrunn i det vi presterer på våre ulike arenaer i livet, så er selvfølelsen det å være glad i seg selv, å elske seg selv uavhengig av hvordan vi presterer.
Blogg-innlegget «God Sommer» som du kan lese på min hjemmeside, handlet om vaner og valg vi tar i livet.
«Gamle vaner, mønstre og avhengigheter begrenser og hemmer oss, og ofte er det våre mentale ferdigheter som er en avgjørende faktor om vi lykkes med å nå våre mål og oppfylle våre drømmer.»
Når du nå er tilbake fra ferie sitter du kanskje med inntrykk av at:
- Ferien ble ikke slik du hadde forventet?
- Du føler deg ikke helt klar til å gå tilbake til det livet du hadde før ferien?
- Du sitter med en følelse av at du har lyst til å gjøre noen endringer i livet ditt?
Men også selv om du har hatt en strålende ferie reflekterte du kanskje likevel over livet ditt, og har kommet frem til at du også ønsker å gjøre endringer enten i jobb eller på andre områder. Du har funnet ut at du ikke er på rett plass i livet utifra det du anser som dine «livsoppgaver», det som du brenner for, det du drømmer om å utrette?
I en evaluering av deg selv har du funnet ut hva som er viktigst for deg for å ha et godt liv, men likevel sliter du med å komme igang med å gjøre de endringene som må til i denne endringsprosessen som du ønsker å gjennomføre.
Ja, du føler kanskje du står litt fast i å finne veien til målet med livet ditt?
Om du er en person som ønsker å gjennomføre en «endringsprosess», kan det være nyttig å reflektere over noen spørsmål for å finne ut hva du virkelig ønsker med livet ditt. Noen nyttige spørsmål i den sammenheng finner du litt lenger nede på siden. Spørsmål som kanskje kan hjelpe deg igang.
Men aller først er det viktig at du finner din visjon, hva er det du «etterstreber» i livet ditt, og som du finner mening i?
Visjonen skal være ditt beslutnings-kompass. Visjonen viser retningen du skal gå for å oppfylle drømmene dine.
Min visjon som lagbygger og mental trener er; «Å gjøre lagbygging enkelt». I det legger jeg at; «Gjennom lagbygging og mental trening medvirke til å oppfylle drømmer.»
Når du har funnet din visjon, reflekter over hvilke verdier du står for som person. Mine grunnverdier er «kjærlighet - sannhet - glede». Og i alt jeg gjennomfører så er det viktig for meg at disse verdiene ligger i bunn.
Så for å evaluere deg selv og hva du vil med livet ditt så kan det være en god start å reflektere over disse spørsmålene og notere alt ned som ditt fremtidsbilde, hva du vil med livet ditt og hvordan du skal komme dit:
- Hva er min visjon?
- Hva er mine verdier?
- Hva er mine drømmer?
- Hva er viktigst for meg i livet?
- Hvem er jeg egentlig?
- Hvor vil jeg?
- Hva ønsker jeg å oppnå?
- Hva er jeg mest opptatt av å utrette?
- Hva gjør meg glad?
- I hvilke situasjoner er jeg mest tilfreds med meg selv?
- Hvordan skal jeg komme dit ofte?
- Hvilken vei ønsker jeg å gå?
- Hvilke hindringer vil jeg møte på veien?
- Hvordan vil jeg takle disse hindringene ?
- Hva må jeg gjøre mer av ?
- Hva må jeg gjøre mindre av?
- Hva skal jeg si ja til?
- Hva skal jeg si nei til?
Når du har reflektert over disse spørsmålene og skrevet ned svarene dine, har du lagt grunnlaget for din endringsprosess.
Alt starter med en tanke, og når du så skriver ned hva du skal gjøre og hvordan da har du skissert retningen du ønsker, du har da allerede startet prosessen. Deretter kommer den vanskeligste oppgave, å gjøre det, selve handlingen.
En endringsprosess består altså av —> tanker —> ord —> handling. Å gjennomføre en endringsprosess krever disiplin og forpliktelse. Du må gjøre mer av noe og mindre av noe. Det krever at du må være bevisst på hva du skal si ja til og hva du skal si nei til.
Det er her det er viktig å være ærlig med seg selv, du må hver dag gjennomføre det som bringer deg i den retningen du har satt opp for å oppnå dine langsiktige mål. Alt du gjør skal veilede deg i den retningen, mot dine drømmer og din visjon. Det er på den måten du uttrykker «den personen du nå er», ditt fremtidige jeg.
Du har nå lagt til side gamle vaner, mønstre og avhengigheter som kan begrense deg i å komme i mål, for nå brenner du for «nye deg», den du egentlig ønsker å være. Den sterke lidenskapen du har for å komme i mål skal gi deg viljestyrke og indre motivasjon på veien.
Opptre over for deg selv som at du allerede er som den personen du ser for deg i ditt drømme-senario. Visualiser (se for deg) ofte situasjonen i detalj når du er i mål, hvem er der sammen med deg, hva du føler og omgivelsene du ser.
For kan du drømme det, så kan du skape det. Så visualiser at du er den personen her og nå (drømmelivet), da «lurer» du underbevisstheten din til å tro at det skjer her og nå, at du allerede er den personen. Ja, du handler som om du er den personen i dag.
Et annet virkemiddel å bruke i en slik endringsprosess er affirmasjoner (si gode ting til seg selv). Når du bruker affirmasjoner «omprogrammerer» du deg selv. Skriv ned affirmasjonene dine og gjenta de ofte, si de gjerne til deg selv når du står foran speilet. Du kan også lese de inn på en lydfil og spille de til deg selv.
Eksempel på affirmasjoner er;
- «Jeg er meg selv og elsker den jeg er.»
- «Jeg kan oppnå alle mål jeg setter meg.»
Dine affirmasjoner former du selv, de skal beskrive og uttrykke den personen du virkelig er og ønsker å fremstå som. Eksemplene over kan hjelpe deg i gang.
Dette var bare en liten smakebit for å komme igang med endringsprosessen. Så husk at forandring eller forvandling er mulig uansett ståsted du er på i dag. Så finn din livsoppgave og start i dag på veien mot det du brenner for, det som er din lidenskap.
De mest vanlige områdene i livet vi bør mestre eller ha kontroll på er familie/venner, forhold, helse, økonomi, jobb/karriere og visjon/personlig utvikling. Når vi har det bra på alle disse områdene er vi i balanse med oss selv og våre omgivelser.
Mange glemmer å leve livet her og nå. Slike personer bruker hele livet på å være i en ventesituasjon på at det en gang skjer noe i fremtiden, og glemmer hvor viktig øyeblikket er. De lever hele tiden på jakt eller leting etter noe i fremtiden, de glemmer å leve i nuet.
For fremtiden skapes av det vi gjør her og nå, summen av det vi gjør. Livskvaliteten vår undergraves om vi går rundt og venter på å bli rik eller på at andre gode ting skal skje med oss. Slutt derfor å bruke tiden på å vente, så start endringen mot din livsoppgave, ditt drømmeliv i dag.
Begynn med å vise kjærlighet til deg selv, gi slipp på selvmedlidenhet og offerrollen.
Si til deg selv; «Om jeg levde drømmelivet, hvordan ville det se ut?» Skriv det ned i nå tid og beskriv det som du er der i dag, som om du allerede er der. Legg vekt på utviklingen og prosessen du går igjennom. Husk å gjøre de viktigste og riktigste tingene hver dag.
Om du føler at du likevel ikke kommer igang, du trenger litt drahjelp på veien?
Da kan kanskje mental trening være en løsning som kan hjelpe deg med å gjennomføre endringsprosessen i livet ditt.
Hvorfor er det blitt så mye fokus på mental trening?
Hvem passer det for?
Hvilken forskjell kan det gjøre?
Det har vist seg i mange sammenhenger at mental styrke ofte er avgjørende for om du lykkes og får ut ditt potensiale i mange sammenhenger, enten du er idrettsutøver, leder eller en person som ønsker å gjøre noen justeringer og endringer i livet sitt.
Så mental trening passer for alle, og det kan utgjøre den lille forskjellen som gjør at du lykkes.
Hva er mental trening?
Det er å lære seg mentale teknikker for å få ut mer av sitt potensial. Rydde hodet for forstyrrelser og støy, åpne opp for nye muligheter, ny innsikt og kunnskap. Trene på å optimalisere seg selv.
Mental trening er også nyttig for team eller lag for å gjøre hverandre gode sammen, bygge gode relasjoner gjennom lagbygging, samspill og samarbeid. Ja, enkelt sagt så handler mental trening mye om det å utnytte hverandre sine styrker til det beste for laget.
Som sertifisert mental trener kan jeg hjelpe deg med «å finne og få ut» ressursene du har i deg.
Om du er leder, idrettsutøver, eller en person som ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt, setter jeg pris på om du tar kontakt for en uforpliktende samtale. I samtalen finner vi ut om det jeg kan tilby matcher dine behov.
Send meg invitasjon til en gratis samtale ved å trykke på e-post knappen under, eller send en SMS til 97670504, så tar jeg kontakt innen neste dag.
Håper jeg hører fra deg!
Med vennlig hilsen
Bernt-Åge Grimstad
Mental trener
lagbygger
forfatter